Κληρονομικότητα και παιδική παχυσαρκία



Πολλές μητέρες θεωρούν το πάχος σαν ένα σημάδι καλής υγείας και ευεξίας, όμως αυτό δεν είναι το σωστό καθώς τα παιδιά πρέπει να έχουν 1-2 κιλά λιγότερα παρά να έχουν πολλά επιπλέον κιλά, και ο κυριότερος λόγος είναι η διατήρηση της καλής τους υγείας.

Η κληρονομικότητα σύμφωνα με τελευταίες έρευνες δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στο να είναι ένα παιδί παχύσαρκο, όμως μεγαλύτερη επίδραση έχουν παράγοντες όπως το περιβάλλον που μεγαλώνει το παιδί, η οικονομική κατάσταση της οικογένειας, η ψυχολογία του κ.ά. Όταν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι το παιδί έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι και αυτό παχύσαρκο. Όταν είναι ένας από τους δύο γονείς παχύσαρκος, το παιδί έχει τις μισές πιθανότητες να είναι παχύσαρκο, ενώ όταν οι γονείς έχουν φυσιολογικό βάρος το παιδί έχει 10% πιθανότητες να αποκτήσει παχυσαρκία. Όμως όσες πιθανότητες από άποψη γενετικής έχει ένα παιδί να γίνει παχύσαρκο, δεν σημαίνει πως αυτό δεν μπορεί να προληφθεί και να έχει ένα φυσιολογικό βάρος. Αν το παιδί έχει μια ισορροπημένη διατροφή και δεν κάνει μια καθιστική ζωή, αλλά ασκείται και κάνει αθλητικές δραστηριότητες, τότε δεν κινδυνεύει καθόλου. Σήμερα οι περισσότερες οικογένειες παίρνουν γεύματα μπροστά στην τηλεόραση και μάλιστα με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε απλούς υδατάνθρακες και λιπαρά, που από έρευνες έχει βρεθεί πως αυξάνουν το βάρος των εφήβων κατά 2% για κάθε μία ώρα που περνούν μπροστά στην τηλεόραση.
Σημαντικό είναι να καταλάβουν οι γονείς πως είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για το βάρος του παιδιού τους, και πως ένα παχύσαρκο παιδί κατά βάση θα είναι ένας παχύσαρκος ενήλικας. Τα λιποκύτταρα στην παιδική ηλικία αυξάνουν σε αριθμό μέσω της διατροφής, ενώ στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή απλά αυξομειώνονται σε μέγεθος.  Η μητέρα που ασχολείται η ίδια με το διαιτολόγιο του παιδιού της, θα φροντίσει να μην είναι σε κοινή θέα τα διάφορα επικίνδυνα σνακ, τα οποία θα προκαλέσουν το παιδί να τα ζητήσει. Η μητέρα που μαγειρεύει η ίδια το φαγητό της οικογένειας εξασφαλίζει μια υγιεινή διατροφή αλλά και στην διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας των παιδιών της.


Ηλικία
Ενέργεια (Θερμίδες/ ημέρα)
Βρέφη
0-12 μηνών
650-800 Kcal
Παιδιά
1-6 ετών
1.300-1.800 Kcal

7-10 ετών
2.000 Kcal
Έφηβοι
Αγόρια
11-18 ετών
2.500-3.000 Kcal
Κορίτσια
11-18 ετών
2.200 Kcal