Διατροφή πριν την εγκυμοσύνη




Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι η πιο σημαντική στη ζωή μιας γυναίκας, αλλά και για το σώμα της. Πρέπει να είναι προετοιμασμένη ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του εμβρύου αφού θα τρέφεται αποκλειστικά από εκείνη. 






Οι γιατροί συστήνουν να λαμβάνεται συμπλήρωμα σιδήρου και φυλλικού οξέος καθημερινά 3 μήνες πριν ξεκινήσει μια γυναίκα τις προσπάθειες για να μείνει έγκυος, καθώς ο οργανισμός χρειάζεται αυτό το χρονικό διάστημα για να δημιουργήσει επαρκή αποθέματα, τα οποία το έμβρυο χρειάζεται από τις πρώτες κιόλας μέρες.  Το φυλλικό οξύ γνωστό και ως βιταμίνη Β9 είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην αρχή της εγκυμοσύνης και μία έγκυος χρειάζεται 0,4 mg την ημέρα. Παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου, στην λειτουργία του νευρικού συστήματος του εμβρύου και συμβάλει στην ανάπτυξη και παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Συνιστάται η λήψη του συμπληρώματος του φυλλικού οξέος και κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Βεβαίως βοηθάει και η σωστή διατροφή και η λήψη του φυλλικού οξέος από τις τροφές όπως είναι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, φασολάκια, αρακάς, παντζάρι με τα φύλλα του). Ακόμη το αυγό, τα όσπρια, τα φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C όπως πορτοκάλι και φρούτα του δάσους (μούρα, βατόμουρα, κράνμπερυς). Σε ζωικές τροφές όπως το τυρί αρκεί να είναι παστεριωμένα.

Ο σίδηρος βρίσκεται σε τροφές κυρίως ζωικές όπως το κόκκινο κρέας, το συκώτι, στα πουλερικά, το ψάρι, στα όσπρια, στον κρόκο του αυγού και σε φυτικές τροφές όπως το σουσάμι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, στην βρόμη, στα αποξηραμένα φρούτα  και στους ξηρούς καρπούς. Για την καλύτερη απορρόφηση του συνδυάστε το κρέας σας με χυμό από στυμμένο λεμόνι και  μία σαλάτα. Μην καταναλώσετε μαζί με το κρέας τυρί ή κάποιο άλλο γαλακτοκομικό γιατί το ασβέστιο που περιέχουν αποβάλλει το σίδηρο από τον οργανισμό.
Σημαντικό όμως είναι και το βάρος της γυναίκας πριν μείνει έγκυος. Αν έχει περιττά κιλά καλό είναι να ακολουθήσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που θα την βοηθήσει να τα χάσει καθώς έτσι εξασφαλίζεται η καλύτερη υγεία του εμβρύου αλλά και της ίδιας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.