Πατάτα, ένα παρεξηγημένο τρόφιμο

Η πατάτα ήρθε στην Ευρώπη από την Αμερική τον 16ο αιώνα, αλλά χρειάστηκαν περισσότερο από 150 χρόνια για να καθιερωθεί σαν τρόφιμο στην καθημερινή μας διατροφή. Στην Ελλάδα ήρθε όταν ήταν κυβερνήτης ο Ιωάννης Καποδίστριας, και η καλλιέργειά της άρχισε στην περιοχή Τύρινθα, λίγο έξω από το Ναύπλιο. Στην αρχή λέγεται πως ο Καποδίστριας δεν εμφάνισε αμέσως το «καινούριο» τρόφιμο, αλλά το είχε κλειδώσει σε αποθήκες. Οι κάτοικοι του Ναυπλίου όμως έκλεψαν τον άγνωστο καρπό και έτσι άρχισε η καλλιέργειά του.


Από τότε αποτελεί σημαντικό τρόφιμο στην διατροφή μας καθώς έχει τη δυνατότητα να χορταίνει γρήγορα και εύκολα τον οργανισμό, αλλά και να διατηρεί αυτή την ικανότητα για αρκετές ώρες. Είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6 ενώ η θερμιδική της αξία είναι 85 kcal ανά 100 γραμμάρια. Είναι πολύ πλούσια σε νερό ενώ περιέχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό πρωτεϊνών. 
Η πατάτα δυστυχώς με το βράσιμο και την θερμική επεξεργασία του μαγειρέματος χάνει ορισμένα από τα θρεπτικά της συστατικά. Καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο όταν πρόκειται για τηγανητές πατάτες, καθώς περιέχουν αρκετή ποσότητα λίπους, αφού απορροφούν το λάδι από το τηγάνισμα, όπως επίσης και οι πατάτες που είναι μέσα σε ψητά φαγητά του φούρνου, οι οποίες έχουν ακόμη περισσότερα λιπαρά από τις τηγανητές. Μια πολύ καλή λύση για όσους αγαπούν τις πατάτες αλλά δεν θέλουν να ανέβει ο δείκτης της ζυγαριάς τους σε κιλά, είναι να κόψετε τις πατάτες όπως τις τηγανητές, να στρώσετε μια λαδόκολλα σε ένα ρηχό ταψάκι, να ρίξετε αλάτι και ρίγανη , ελάχιστο ελαιόλαδο και στην συνέχεια να της ψήσετε στο φούρνο για 20 – 25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Είναι πιο νόστιμες και πιο υγιεινές!