Ανάπτυξη στα παιδιά



Ο πρώτος χρόνος ενός βρέφους χαρακτηρίζεται σαν μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης και ο θηλασμός πάντα θα είναι ο ιδανικός τρόπος διατροφής για υγιή παιδιά. Το μητρικό γάλα περιέχει βιταμίνες, αμινοξέα και λιπαρά οξέα ευεργετικά για την σωματική αλλά και τη νοητική ανάπτυξη του βρέφους. Παρέχει επίσης , αντιβακτηριδιακούς και αντιμολυσματικούς παράγοντες, ενισχύοντας την άμυνα του βρέφους. 


Σταδιακά μετά το πρώτο χρόνο το βρέφος μπορεί να έχει ένα πλήρες διατροφολόγιο.  Σ αυτή τη φάση θα πρέπει να γίνονται συνεχείς έλεγχοι του σιδήρου του βρέφους, αφού εξαντλεί τα αποθέματα του και αρχίζει να αναπληρώνει με τη δική του διατροφή. Είναι μια κρίσιμη περίοδος , εκτός του ότι το παιδί , γνωρίζει το φαγητό παράλληλα φτιάχνει και το χαρακτήρα του σε σχέση με τη διατροφή του. Τα παιδιά ειδικά σε αυτή την ηλικία μιμούνται τις πιο απλές κινήσεις των γονιών τους ως και τη συμπεριφορά των ίδιων με το φαγητό. 

Ως την ηλικία των 3 ετών η ανάπτυξη συνεχίζει με γρήγορους ρυθμούς και στο τέλος του 3 έτους αγόρια και κορίτσια θα έχουν φτάσει στο 50% του ενήλικου ύψους τους.

Μετά τα 4 χρόνια, ακολουθεί μια πορεία σταθερή , με μικρότερες ανάγκες ανά κιλό σωματικού βάρους σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους. Αλλά οι ανάγκες είναι και πάλι αρκετές αφού το παιδί αναπτύσσεται. 
Είναι η πιο επικίνδυνη ηλικία για ένα παιδί να πάρει βάρος και να χάσει των έλεγχο των κιλών του.  Η μαμά πρέπει να δείξει με τον τρόπος της ότι το μαγείρεμα και η επιλογή του φαγητού είναι δική της δουλειά και θα επιβληθεί με ωραίο τρόπο στα παιδιά. Αν αφήναμε τα παιδιά να κανονίσουν μόνο τους τι θα φάνε , οι επιλογές θα ήταν μόνο τα γλυκίσματα και το junk food, η κυριότερη αιτία πάχους στα μικρά παιδιά. 

Η επόμενη περίοδος αυξημένων αναγκών ανά κιλό σωματικού βάρους είναι η εφηβεία.. είναι η δεύτερη περίοδος ταχείας ανάπτυξης, το σώμα πραγματικά εκρήγνυται.  Η διατροφή τους πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική , μπορούν να πάρουν  ή να χάσουν εύκολα κιλά ακόμα και σε λίγες μέρες. Ενώ οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά είναι μεγάλες. Η εφηβική ανάπτυξη για τα κορίτσια ξεκινάει στην ηλικία των 10-11 ετών και ολοκληρώνεται συνήθως μέχρι τα 15 έτη ενώ για τα αγόρια ξεκινάει σε ηλικία 12-13 ετών, φτάνει στο μέγιστο ρυθμό ανάπτυξης σε ηλικία 14 ετών και ολοκληρώνεται στα 19 έτη.


Τη σωστή διατροφή του παιδιού την εξασφαλίζουμε, όχι με πολλές θερμίδες αλλά με σωστές θερμίδες ! 
Μπορεί η διατροφή ενός παιδιού να έχει λίγες  θερμίδες αλλά να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά ή μπορεί να συμβεί και το αντίθετο , να παίρνει πολλές θερμίδες χωρίς να παίρνει καθόλου θρεπτικά συστατικά. 
Εκεί που πρέπει να δώσουμε σημασία είναι στη ποικιλία των φαγητών που καταναλώνει ένα παιδί. Πρέπει να μάθει από νωρίς να τρώει όλα τα φαγητά και να μην του επιτραπεί όσο είναι δυνατόν να έχει προτιμήσεις και να ξεχωρίζει τα φαγητά σε νόστιμα ή όχι. 



Καταναλώνουμε καθημερινά : 
2 – 3 μερίδες γαλακτοκομικά ,γάλα, τυρί  ή γιαούρτι άπαχο . 
Ψωμί, δημητριακά, πατάτες ρύζι. 
4 – 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά 
Μικρές μερίδες λίπους από ξηρούς καρπούς και ωμό κυρίως ελαιόλαδο.
Εβδομαδιαίος καταναλώνουμε :
2 – 3 φορές όσπρια, λαδερά 
1 – 2 φορές ψάρια.
1 – 2 φορές κοτόπουλο. 
1 μόνο κόκκινο κρέας ( χοιρινό, μοσχάρι ,αρνί και κατσίκι)
Λίγες φορές την εβδομάδα , έως 3 αυγά.