Οι δέκα τροφές που θα σε κάνουν να λάμπεις φέτος το καλοκαίρι



Το καλοκαίρι επιτέλους έφτασε και όλοι θέλουμε υγιή και λαμπερή επιδερμίδα που αντανακλά την ανεβασμένη μας διάθεση, όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Ο ήλιος, οι υψηλές θερμοκρασίες, η αφυδάτωση και η ελλιπής  διατροφή στέκονται εμπόδια σε αυτή μας την προσπάθεια. Παρακάτω θα βρεις  τις καλύτερες τροφές για να αποκτήσεις λαμπερή και υγιή επιδερμίδα, αλλά και μαλλιά και νύχια.

Καρύδια : από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς αφού μας δίνουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6, βιταμίνη Ε όπως και ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό. Μια χούφτα καρύδια περιέχει τόση βιταμίνη Ε όση μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Αποτελούν ασπίδα για τις αρτηρίες και την καρδιά και δρουν κατά του καρκίνου αλλά και του σακχαρώδους διαβήτη. Τέλος η μελατονίνη που υπάρχει στα καρύδια φαίνεται να αυξάνει τις συγκεντρώσεις της ορμόνης αυτής στο αίμα, επομένως χαρίζει καλύτερο ύπνο. 
Κράνα (κράνμπερυ) και γενικά τα φρούτα του δάσους : είναι μια «βόμβα» αντιοξειδωτικών και βοηθούν στην ανάπλαση των κυττάρων της επιδερμίδας. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ταννίνες, φλαβονοειδή, φλαβονόλες, ελαγικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, κερκετίνη, μυρισετίνη και άλλα. Στο σύνολό τους οι συγκεκριμένες ουσίες είναι ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση 2 και 5 φορές ισχυρότερη από της βιταμίνης C και Ε, αντίστοιχα. Πέρα όμως από τις αντιοξειδωτικές ενώσεις, τα κράνμπερυ είναι ιδιαίτερα πλούσια και σεφυτικές ίνες. Ειδικότερα, η μία μερίδα κράνμπερυ 2 κ. σούπας περιέχουν 2 γραμμάρια φυτικών ινών καλύπτοντας έτσι το 9% των συνολικών ημερήσιων αναγκών ενός μέσου ατόμου.
Σολομός : είναι το ψάρι που θα σε βοηθήσει να διατηρείς λαμπερή την επιδερμίδα σου χάρη στα ω-3 και ω-6 που περιέχει, και μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση των δερματικών παθήσεων. Αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα ισορροπημένων και απορροφημένων πρωτεϊνών, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, και ιχνοστοιχεία .Πιο συγκεκριμένα, ο σολομός είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6 και Β12), σελήνιο και φώσφορο. Από την άλλη πλευρά, είναι χαμηλός σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι, ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο υψηλό ποσοστό χοληστερίνης που διαθέτει.
Σαρδέλες : όταν καταναλώνεται με το κόκαλο αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D και συμβάλλει στην διατήρηση της καλής κατάστασης των οστών και των δοντιών. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, σελήνιο και σίδηρο. Έρευνα που ασχολήθηκε με την κατανάλωση σαρδέλας από θηλάζουσες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 100γρ σαρδέλας 2-3 φορές την εβδομάδα, οδήγησαν σε αύξηση της περιεκτικότητας του μητρικού γάλατος σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Αυγά : οι πρωτεΐνες τους είναι ότι χρειάζεται για  την ελαστικότητα της επιδερμίδας αλλά και για τα μαλλιά που ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης), ενώ επίσης περιέχει μολυβδένιο, βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D. Η συστηματική κατανάλωση αβγών φαίνεται να έχει επίσης προστατευτική δράση έναντι ασθενειών των ματιών, όπως ο καταράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ασθένεια στην οποία σταδιακά μειώνεται η ικανότητα όρασης και τελικά εξελίσσεται ακόμα και σε τύφλωση). Η δράση τους αυτή σχετίζεται με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές που σχετίζεται με την καλή υγεία των ματιών και βρίσκεται επίσης σε διάφορα λαχανικά, με κύριο εκπρόσωπο το σπανάκι.
Μπρόκολο : θεωρείται το καλύτερο λαχανικό αφού περιέχει ασβέστιο, β- καροτίνη, βιταμίνη C και σουλφοραμάνη, η οποία πιθανόν να προστατεύει τα κύτταρα του ματιού από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το μπρόκολο είναι πολύ διαδεδομένο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα πρώτων σε κατανάλωση λαχανικών. Ακολουθούν η Ιταλία και η Ισπανία σε παραγωγή και κατανάλωση. Στην χώρα μας μόνο τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σημαντικά η καλλιέργειά του. Συνιστάται η κατανάλωση δύο με τριών μερίδων μπρόκολο την εβδομάδα, για μεγαλύτερη προστασία.
Πράσινο τσάι : πλούσιο σε κατεχίνες, και όπλο ενάντια στην πρόωρη γήρανση των κυττάρων. Δύο ποτήρια την ημέρα έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και βοηθούν στην θεραπεία των ηλιακών εγκαυμάτων.
Ρόδι : προστατεύει από τη πρόωρη εμφάνιση των ρυτίδων και βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου. βρέθηκε πως οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για περισσότερο θρεπτικά ρόδια πρέπει να διαλέγουν ρόδια από ποικιλίες που παράγουν μικρού μεγέθους και/ ή κόκκινου χρώματος καρπούς γιατί μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα, συγκέντρωση ασκορβικού οξέος και ανθοκυανών στο χυμό τους. Αυξημένη κατανάλωση χυμού ροδιού βρέθηκε πως μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, τον ιό HIV-1, την οξείδωση της hLDL και την αρτηριοσκλήρωση καθώς και να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και απώλειας οστικής μάζας κατά την εμμηνόπαυση. Επίσης, αφέψημα από το φλοιό ροδιού έχει βρεθεί πως έχει αντιική και μυκοτοκτόνο δράση καθώς και πολλές άλλες θετικές για την υγεία του ανθρώπου ιδιότητες.
Γιαούρτι : αποτελεί βασική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D, ενώ κρατάει σε άψογη κατάσταση τα δόντια, τα μαλλιά και τα νύχια μας. Προστατεύει από τους μύκητες που εύκολα μας προσβάλλουν το καλοκαίρι.
Ελαιόλαδο : η βιταμίνη Ε που περιέχει είναι η αιτία που το κάνει να είναι βασικό συστατικό στα περισσότερα καλλυντικά  ενώ  χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια για λόγους αισθητικής.