Goji (Γκότζι) berries.. Super Τροφή





 Το φυτό Goji είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Στην Κίνα αναφέρεται σε λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ. 


Σύμφωνα με έρευνες αυτό το ιδιαίτερο είδος μούρου είναι μια φυσική πηγή νεότητας. Η μεγάλη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές ουσίες (10 φορές παραπάνω από τους υπόλοιπους κόκκινους καρπούς και 30 φορές περισσότερο από το κόκκινο κρασί) αλλά και η περιεκτικότητα σε αμινοξέα και μέταλλα ( έχουν 11% πρωτείνη) και  βοηθούν σημαντικά στην αναγέννηση των κυττάρων και όχι μόνο.

Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.
Επίσης, θεωρείται ότι εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του, και αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της. Γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ισχυρό αντιγηραντικό, το μυστικό της μακροζωίας.

Εκτός των άλλων ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ρυθμίζει την χοληστερίνη και τον σακχαρώδη διαβήτη μέσω της καλύτερης λειτουργίας της ινσουλίνης στο σώμα, ενώ θεωρείται το φυτικό Viagra αφού ανεβάζει την libido και στα δύο φύλα. Παράλληλα έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες και ενεργοποιεί την σερετονίνη μας βοηθώντας σημαντικά στο να χάσουμε κυρίως σπλαχνικό λίπος, δηλαδή από την περιοχή της κοιλιάς και το στομάχι.

Ο ΚΑΡΠΟΣ..
Οι καρποί, που μοιάζουν με μούρα και είναι πολύ ευαίσθητοι (εύκολα οξειδώνονται και το χρώμα τους σκουραίνει),
Τα Goji δεν βρίσκονται σχεδόν ποτέ φρέσκα, εκτός από τις περιοχές παραγωγής τους, και συνήθως πωλούνται σε ανοιχτά κουτιά και μικρές συσκευασίες, σε ξηρά μορφή. Ο βαθμός αποξήρανσης ποικίλλει στα Goji,: κάποιοι καρποί παραμένουν μαλακοί και κάπως κολλώδεις, όπως οι σταφίδες, ενώ άλλοι μπορεί να είναι πολύ σκληροί.
Η γεύση από τα Gojiι μοιάζει με της σταφίδας, αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση ντομάτας ή αφήνει γεύση από ένα συνδυασμό κερασιών, κράνων και φραγκοστάφυλων.
 Μπορούν να φαγωθούν ωμά ή να μαγειρευτούν. Οι Κινέζοι κάνουν σούπες με αυτό το μούρο και παρασκευάζουν επίσης ένα κρασί. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί καταναλώνονται ως λαχανικό.



ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ..
Τα Goji θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα. Τα εκατό γραμμάρια μεταποιημένου μούρου περιέχει 370 θερμίδες.

Ο καρπός του Goji περιέχει: 18 αμινοξέα, μεταξύ αυτών τα 8 που θεωρούνται απαραίτητα. Περιέχει 21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο και φώσφορο. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B (Β1, Β2, Β6).Έχει περισσότερη Β-καροτίνη και από το καρότο, και το πλήρες φάσμα των αντιοξειδωτικών. Έχει περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, έχει βιταμίνη E, η οποία σπανίζει σε φρούτα, έχει 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια (ανά μονάδα βάρους). Περιέχει διάφορες φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγμονώδη Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και συμβάλλει στη σεξουαλική ευρωστία. Περιέχει «ωφέλιμα» λίπη, όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ, που είναι ρυθμιστές της ορμονικής λειτουργίας. Έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.


Πηγή:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lycium_barbarum 
http://ianisdo-anando2.blogspot.com