Διατροφικές συστάσεις στην πολλαπλή σκλήρυνση


Πώς βοηθάει η διατροφή;
Οι πρόσφατες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν την αποτελεσματική δράση των ω-6 λιπαρών οξέων (λινολεϊκό οξύ) αλλά και των ω-3 δευτερευόντως και της υιοθέτησης μιας δίαιτας χαμηλής σε λίπος, ιδιαίτερα κορεσμένου λίπους.

Διατροφικά προβλήματα που σχετίζονται με την πολλαπλή σκλήρυνση
Δυσκοιλιότητα: Αύξηση της κατανάλωσης των φυτικών ινών με την χρήση προϊόντων ολικής άλεσης και σικάλεως, αλλά και με την αύξηση των φρούτων και των λαχανικών. Σημαντική είναι επίσης και η κατανάλωση νερού και υγρών στα 8-10 ποτήρια την ημέρα (1,5-2 λίτρα/ημέρα).
Υπερβάλλον βάρος: Αν υπάρχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό συστήνεται να ακολουθείται μια διατροφή με συχνά και μικρά γεύματα αλλά και η αποφυγή των τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λίπος.
Διατροφικές οδηγίες
Κατανάλωση 1,5-2 λίτρων νερού/ ημέρα
Προσοχή στην κατανάλωση ελαιολάδου και αλατιού
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο μαγείρεμα ανά άτομο
Η μερίδα για τις σούπες και τα λαδερά φαγητά είναι μέχρι το στεφάνι του πιάτου (βαθύ πιάτο)
Σαλάτα άφθονη με έμφαση στην ποικιλία των λαχανικών και καλό είναι να καταναλώνεται πριν το γεύμα για γρηγορότερο κορεσμό
Ελεύθερη επιλογή φρούτων 4-5 μερίδες την ημέρα, κατά προτίμηση επιλέγουμε ένα φρούτο από ότι ένα ποτήρι φυσικό χυμό, επειδή λαμβάνουμε περισσότερες φυτικές ίνες και νιώθουμε κορεσμό.
Τηρήστε πιστά τα ωράρια των γευμάτων, μην παραλείπετε γεύματα καθώς αποδυναμώνετε των μεταβολισμό σας άρα και τον ρυθμό των καύσεών σας.
Τρόφιμα που συστήνονται στην πολλαπλή σκλήρυνση
Τροφές πλούσιες σε ω-6 και ω-3 λιπαρά οξέα:
Λιναρόσπορος, καρύδια, μουρουνέλαιο, μαργαρίνη, ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, σαρδέλες, ταχίνι, σουσάμι, σησαμέλαιο, σολομός, γαρίδες, φιστίκια Αιγίνης, πέστροφα, κάστανα, φασόλια άσπρα, φασόλια μαυρομάτικα, αβοκάντο, πέρκα, ηλιόσποροι, κάσιους, αμύγδαλα, ψωμί ολικής άλεσης, χαβιάρι, λάδι καρύδας
Πράσινο τσάι (1-2 φλιτζάνια την ημέρα)
Τροφές  πλούσιες σε θείο:
Βιολογικό κοτόπουλο, βιολογικά αυγά, χοιρινό, βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα, τόνος, σολομός, ξηροί καρποί, λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, σκόρδο, κρεμμύδι, σπαράγγια, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μανιτάρια, γογγύλια, μουστάρδα, κάρδαμο, αβοκάντο, καρπούζι, μαϊντανός, μπανάνα, ντομάτα, όσπρια όπως η φάβα, πράσινα φασόλια, σπανάκι, πράσο, αρακάς και το κακάο.
Φύκια που είναι πλούσια σε ιώδιο αλλά και σε μεταλλικά στοιχεία
Φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά:
μούρα, βατόμουρα, κράνμπερρυ (κράνα στα ελληνικά), φράουλες, κεράσια, ακτινίδιο, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, σταφύλια
Συνίσταται ακόμη ο περιορισμός του αλκοόλ παρά μόνο σε 1 ποτήρι κόκκινο κρασί 1-2 φορές την εβδομάδα, ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος.
Τέλος καλό είναι να μην προχωρήσετε σε εναλλακτικές δίαιτες που είναι φτωχές σε γλουτένη, γιατί πολλές από αυτές μπορεί να είναι επιζήμιες, με το να αποκλείουν έναν μεγάλο εύρος τροφίμων και θρεπτικών συστατικών.