Αλκοόλ: προστατεύει ή βλάπτει την υγεία;



Η ιατρική έρευνα δεν έχει καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα για τις συνέπειες που έχει η κατανάλωση του αλκοόλ σε μικρές ποσότητες.
Ενδέχεται να είναι θετική, αν πράγματι μειώνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όμως είναι σίγουρο πως η υπερβολική κατανάλωσή του προκαλεί σοβαρές οργανικές βλάβες. Μεγάλη αναλογία όσων κάνουν κατάχρηση στο οινόπνευμα εμφανίζουν σοβαρές αλκοολικές παθήσεις του ήπατος, όπως είναι η αλκοολική ηπατίτιδα και η κίρρωση του ήπατος.
Προκαλείται επίσης έλλειψη σε βιταμίνη Α, επειδή ο μεταβολισμός του οινοπνεύματος έχει ως αποτέλεσμα να εκκρίνεται η βιταμίνη Α στη χολή. Η έλλειψη της βιταμίνης αυτής δημιουργεί προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα, στην αναπλήρωση των κυττάρων, στην άμυνα του οργανισμού και την όραση. Το αλκοόλ επηρεάζει επίσης και τη χρήση των αντιοξειδωτικών βιταμινών C και Ε, που προστατεύουν τα υγιή κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες που τους προκαλούν βλάβες. Έχει ακόμα επίδραση στο γαστρεντερικό σωλήνα, και να δημιουργήσει «καούρα», επειδή χαλαρώνει τους μύες που χωρίζουν τον οισοφάγο από το στομάχι, και αυξάνει τον κίνδυνο της δημιουργίας νεοπλασιών στον οισοφάγο με τις βλάβες που δημιουργεί στο βλεννογόνο του. Επηρεάζει στη συνέχεια και το στομάχι, αλλά και το λεπτό και το παχύ έντερο στη συνέχεια προκαλώντας διάρροια. Οι πιθανότητες για εμφάνιση παγκρεατίτιδας είναι υψηλές σε μακροχρόνιους χρήστες αλκοόλ. Από την άλλη πλευρά μια κατανάλωση 1-2 ποτηριών κρασιού την ημέρα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό σε άτομα επιρρεπή σε νόσους του καρδιαγγειακού συστήματος. Επιπλέον, το αλκοόλ εμποδίζει τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων και άρα την πήξη του αίματος και βοηθά τη διάλυση του θρόμβου, εάν αυτός σχηματισθεί. Η χρόνια και έντονη κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Στις συνέπειες περιλαμβάνονται συναισθηματικές διαταραχές, μεταβολές στην προσωπικότητα, μείωση της αντίληψης, της μαθησιακής ικανότητας και της μνήμης.