Βιταμίνη D: η βιταμίνη του ήλιου



10 με 15 λεπτά την ημέρα ηλιοθεραπείας αρκούν για να συνθέσει ο οργανισμός μέσω του δέρματος τη βιταμίνη D, όμως τι μπορούμε να κάνουμε τώρα που τελειώνει το καλοκαίρι;
Η βιταμίνη D ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες, δηλαδή σε αυτές που χρειάζεται να συνδυαστούν με λίπος για να αποθηκευτούν στον οργανισμό.
Περιέχεται σε λιγοστά τρόφιμα, και γι’ αυτό ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Συντίθεται στον οργανισμό με την έκθεση στον ήλιο, και αυτή είναι η κύρια αιτία που δεν αρρωσταίνουμε το καλοκαίρι. Στις βόρειες χώρες (π.χ. Σκανδιναβικές χώρες) όπου η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη τα περισσότερα τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με τη βιταμίνη αυτή.Τα οφέλη της βιταμίνης D: 1) Μεταφέρει το ασβέστιο στα οστά και στα δόντια, προστατεύοντας τον οργανισμό από την οστεοπόρωση.2) Καθορίζει την ποσότητα του ασβεστίου που θα παραμείνει στο αίμα, συμβάλλοντας στην υγεία της καρδιάς.3) Βοηθάει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και ρυθμίζει την αναπαραγωγή των κυττάρων.Πλούσιες πηγές της βιταμίνης D είναι ο κρόκος του αυγού, τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, το σκουμπρί και ο σολομός όπως επίσης και το μουρουνόλαδο.Ακολουθούν το γάλα, τα δημητριακά πρωινού, η μαργαρίνη, ο χυμός πορτοκάλι, το γιαούρτι, το τυρί, το ψωμί και τα ροφήματα σόγιας.Η ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης D εξαρτάται από την ηλικία. Όσο μεγαλώνει κανείς οι απαιτήσεις σε βιταμίνη D αυξάνονται. Συγκεκριμένα: Στις ηλικίες ατόμων από 0-3 έτη η ημερήσια πρόσληψη πρέπει να είναι 10-25 mg,για άτομα από 4-10 έτη στα 5-15  mg, για αυτά που βρίσκονται από 11-24 έτη χρειάζονται 10-15 mg και στους ενήλικες από 25-65 ετών κυμαίνεται στα 0-15 mg. Στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό οι απαιτήσεις είναι υψηλότερες και η πρόσληψη ανεβαίνει στα 10-15 mg/ ημέρα.
Η υπερβολική πρόσληψη της βιταμίνης D μπορεί να είναι τοξική.Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D συμβάλει στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, και σε μια σειρά από ασθένειες όπως το άσθμα, όμως χρειάζονται περεταίρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά.