Η Διατροφή στην αύξηση ποιότητας της Γονιμότητας



Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν παγκοσμίως προέκυψε πως  90 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν σύμφωνα με επίσημα στοιχεία περίπου 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια.


Η διατροφή κατέχει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και μπορεί να βοηθήσει με τους εξής τρόπους :
Συνήθως οι γυναίκες έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου, τα οποία πρέπει να αυξηθούν με την αύξηση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος αλλά και την ταυτόχρονη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως φρούτα και λαχανικά και άλλων τροφών που βοηθούν στην αποθήκευσή του όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα φασόλια.
Να αποφεύγεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και κυρίως αυτών που βρίσκονται στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Για τη σωστή λειτουργία των ορμονών αλλά και της αύξησης της αποθήκευσης των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E και K στον οργανισμό, είναι απαραίτητη η καθημερινή πρόσληψη των απαραίτητων λιπαρών οξέων ω-3 και ω-6, που βρίσκονται σε τροφές όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια, το αυγό κ.ά. Επίσης σπουδαία είναι η κατανάλωση και άλλων πηγών που περιέχουν ασβέστιο όπως το μπρόκολο αλλά και οι σαρδέλες και ο σολομός που προαναφέρθηκαν.
Μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης, γλυκών και προϊόντων από λευκά άλευρα, που αυξάνουν το κίνδυνο για ζαχαρώδη διαβήτη και η αντικατάστασή τους από τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, και αυτών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως προϊόντα ολικής άλεσης και βρώμης.
Η διατήρηση του βάρους της γυναίκας στο φυσιολογικό για το ύψος και την ηλικία της, αφού έχει αποδειχθεί πώς τα ελλιποβαρή άτομα αλλά και αυτά με παχυσαρκία έχουν προβλήματα σύλληψης.
Η φυσική δραστηριότητα βοηθάει στην θεραπεία της υπογονιμότητας αφού διατηρείται το βάρος στο φυσιολογικό όπως επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και οι ορμόνες λειτουργούν καλύτερα.
Η χρήση πολυβιταμινών μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της γονιμότητας, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος  Β και συγκεκριμένα το φυλικό οξύ που βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και της βιταμίνης Β 12.