Οι καλύτεροι τρόποι για να μάθετε το ποσοστό του λίπους στο σώμα σας


Η ζυγαριά δεν είναι ο μόνος τρόπος για να μάθετε εάν είστε υπέρβαροι, καλό είναι να γνωρίζετε τη σύσταση του σώματός σας, γιατί μπορεί να έχει άμεση σχέση με την έκβαση της υγείας σας αλλά και τη φυσική σας απόδοση.





Όταν ακούμε τις λέξεις "σωματικό λίπος» έχει μια αρνητική έννοια στα αυτιά μας για τους περισσότερους από εμάς. Όμως δεν είναι έτσι… το λίπος είναι απαραίτητο για τη λειτουργία ορισμένων δομών του σώματος όπως ο εγκέφαλος, ο νευρικός ιστός, ο μυελός των οστών και οι κυτταρικές μεμβράνες. Το θεμελιώδες λίπος σε έναν άνδρα αποτελεί το 3% του σωματικού του βάρους, ενώ σε μια γυναίκα κυμαίνεται σε ένα ποσοστό 12-15% εξαιτίας των αναπαραγωγικών διαδικασιών.
Ένα μέρος του αποθηκευμένου λίπους περιβάλλει τα όργανα του σώματος και τα προστατεύει, ενώ πάνω από το 50% του σωματικού λίπους βρίσκεται κάτω από το δέρμα με τη μορφή υποδόριου λίπους. Όταν η μορφή αυτή λίπους χωρίζεται από συνδετικό ιστό σε μικρότερα διαμερίσματα, το δέρμα αποκτά μια υφή με μικρά βαθουλώματα, η οποία είναι η ευρέως γνωστή κυτταρίτιδα.  Άλλες ποσότητες αποθηκευμένου λίπους βρίσκονται βαθιά μέσα στο σώμα, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς και καλείται σπλαχνικό λίπος. Ωστόσο, στη σωστή αναλογία, το λίπος είναι πραγματικά κρίσιμο για τη διατροφή και την υγεία μας. Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, η ικανότητα να αποθηκεύουν επιπλέον σωματικό λίπος επέτρεπε στους  προγόνους μας να επιβιώσουν σε περιόδους λιμού, όταν η τροφή ήταν δύσκολο να βρεθεί. Ακόμα και σήμερα είναι απαραίτητη για να κρατήσει τη λειτουργία του σώματος, να διατηρήσει τη θερμότητα του σώματος, και για την προστασία των ζωτικών μας οργάνων από τραυματισμούς. Τα προβλήματα προκύπτουν όταν στο σώμα μας είναι αποθηκευμένο πάρα πολύ λίπος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία προβλημάτων  υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής χοληστερόλης, της υπέρτασης, κ.ά. Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το αποθηκευμένο λίπος στη μέση, δημιουργώντας αυτό που συχνά ονομάζεται  σωματότυπος "σε σχήμα μήλου", σε αντίθεση με το λίπος στους γοφούς και τους μηρούς, σωματότυπος  σε «σχήμα αχλαδιού», ο οποίος δεν προκαλεί προβλήματα υγείας όπως συμβαίνει με το σπλαχνικό λίπος..
Κανονικό σωματικό λίπος για τους άνδρες είναι περίπου 8-15 % του συνολικού σωματικού βάρους τους και για τις γυναίκες περίπου 20-30%.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μετρηθεί η  ποσότητα του σωματικού λίπους σε ένα άτομο κατά την επίσκεψή του σε διαιτολόγο.  Μια άλλη αρκετά ακριβής επιλογή είναι η βιοηλεκτρική ανάλυση σύνθετης αντίστασης (ΒΙΑ). Η μέθοδος αποτελείται από ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στα χέρια και τα πόδια ενός ατόμου, ενώ ένα ρεύμα (που δεν είναι αισθητό) περνά μέσα από το σώμα. Πλέον μπορούν να μετρηθούν και άλλα στοιχεία του σώματος όπως η μυϊκή μάζα, τα συνολικά υγρά του  σώματος με λεπτομερή πληροφορία και ανάλυση εσωκυττάριου και εξωκυττάριου υγρού, τα οποία είναι βασικά στοιχεία για την εικόνα της υδάτοσης του σώματος και της αποτίμησης πάθησης.
Ο ευκολότερος τρόπος είναι η μέτρηση της περιμέτρου μέσης και ο καθορισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Η περίμετρος της μέσης πάνω από 76 cm για τις γυναίκες και 102 cm για τους άνδρες είναι λόγος ανησυχίας. Ο υπολογισμός του ΔΜΣ  γίνεται βάζοντας το βάρος σας σε κιλά και διαιρώντας με το ύψος σε εκατοστά στο τετράγωνο.
     Εάν το τελικό αποτέλεσμα είναι μικρότερο από 18,5, το άτομο είναι λιποβαρές,18,5 - 24,9 είναι φυσιολογικό, 25,0 - 29,9 είναι υπέρβαρο και πάνω από 30 είναι παχύσαρκο. ‘Όμως δεν αποτελεί σαφή ένδειξη του σωματικού λίπους ιδιαίτερα σε αθλητές και bodybuilders.
 Ένας τελικός τρόπος για να καθοριστεί το σωματικό λίπος είναι με τη χρήση δερματοπτυχόμετρου για τη μέτρηση λίπους σε συγκεκριμένες θέσεις στο σώμα. Ωστόσο, όχι μόνο είναι εύκολο να γίνουν λάθη, αλλά η μέθοδος αυτή επίσης δεν μετρά κάθε εσωτερικό λίπος ή το λίπος που περιέχεται σε μηρούς και τα στήθη των γυναικών.

Τελικά, το ποσοστό του σωματικού λίπους είναι απλώς ένας ακόμα αριθμός στην εξίσωση της υγείας. Και αν δεν είστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, το μόνο που χρειάζεται είναι η προσθήκη της άσκησης και η μείωση των θερμίδων μέσω ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.