Η σημασία του πρωινού γεύματος

Η καλή συνήθεια να καταναλώνει κανείς καθημερινά το πρωινό του γεύμα φαίνεται να έχει πολλά οφέλη στον οργανισμό. 'Ένα πλήρες πρωινό αποτελείται από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος. Παρέχει επίσης μια σημαντική ποσότητα θερμίδων και άλλων θρεπτικών συστατικών σε ένα άτομο που έχει πλούσια δραστηριότητα καθημερινά. Μερικές πολύ καλές επιλογές για πρωινό είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης ή με βρόμη και γάλα χαμηλών λιπαρών με 1 φρούτο εποχής ή 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης ή σικάλεως με 1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών ή με 1 βραστό αβγό και 1 χυμό πορτοκάλι. Έτσι λαμβάνονται σημαντικά ποσά βιταμίνης C, φυτικών ινών, ασβεστίου, σιδήρου, φυλλικού οξέος και άλλων συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός καθημερινά.


Προλαμβάνει επίσης την εκδήλωση της πείνας πριν το μεσημέρι, που συνήθως μας αναγκάζει να τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες μεσημεριανού γεύματος με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους μακροπρόθεσμα. Επίσης μπορεί να σημειωθούν υπογλυκαιμίες σε ορισμένα άτομα, αίσθημα χαμηλής ενέργειας και αδυναμίας. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να λαμβάνεται το πρωινό γεύμα, για την καλύτερη απόδοσή τους στο σχολείο αλλά και στο παιχνίδι. Οι αθλητές πρέπει να λαμβάνουν ένα ακόμη πιο πλούσιο πρωινό καθώς του βοηθάει ώστε να βγάλουν τις καθημερινές προπονήσεις και τους γεμίζει με ενέργεια.
Πολύ καλό παράδειγμα αποτελεί και το μεσογειακό πρωινό που συνήθιζαν να καταναλώνουν στην Κρήτη την δεκαετία του 1960, το οποίο αποτελούταν από ψωμί ή παξιμάδι, μαζί με κάποιο τοπικό τυρί (π.χ. ανθότυρος) και ελιές μαζί με ντομάτα. Ένα από τα πιο υγιεινά και πλήρη πρωινά που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς.